Programma overzicht

Collegereeksen, seminars, masterclasses, en trainingen voor de nieuwe zorg.

22 april 2021 – Niels van Buren
Hoe verleg je je grenzen en doe je dingen die buiten je comfort zone liggen?

22 april – Niels van Buren 

}

19:00 Opening

WEBINAR

Motivatie 

Door Niels van Buren

Hoe bereik je ambitieuze doelen? Hoe verleg je je grenzen en doe je dingen die buiten je comfort zone liggen? Hoe ga je om met tegenslagen? Wat kun je doen om je dromen werkelijkheid te laten worden?  

Bijna iedereen heeft doelen en plannen die soms moeilijk te verwezenlijken zijn. In de begeleiding van mensen met verstandelijke beperkingen of GGZ-problematiek worden constant doelen gesteld. Hoe motiveer je jezelf en de cliënt om hieraan te blijven werken? In het college zal Niels van Buren je leren hoe je het meeste uit jezelf kunt halen en hoe je tegenslagen kunt accepteren.

frank-koerselman
}

19:00 Opening

WEBINAR

Persoonlijkheidsstoornissen 

Door Frank Koerselman

Wanneer wordt een normale karaktervariant ontregelend of destructief? Wanneer kun je spreken van een persoonlijkheidsstoornis? Een persoonlijkheidsstoornis is een stoornis die gekenmerkt wordt door impulsiviteit en emotionele instabiliteit. De gedachten, gevoelens en gedragingen van een persoon met een persoonlijkheidsstoornis wijken af van de norm in een samenleving. Dit veroorzaakt hinder in de omgang met anderen. Hierdoor heeft de persoon in kwestie vaak moeizaam contact met anderen. Zo komt het vaak voor dat er ruzies ontstaan op het werk of in relaties.
De persoonlijkheidsproblematiek gaat vaak samen met angsten, depressies en wisselende stemmingen.
Frank Koerselman vertelt in dit college meer over hoe persoonlijkheidsstoornissen te herkennen en te hanteren zijn.

frank-koerselman

26 november 2020 – drs. Menno Oosterhoff 

}

19:00 Opening

WEBINAR

Dwang/OCD 

Door Menno Oosterhoff

De dwangstoornis, ten onrechte vaak dwangneurose genoemd is vooral bekend van smetvrees en controlezucht, maar er zijn veel meer verschijningsvormen. De dwangstoornis wordt vaak aangeduid als OCD, obessive-compulsive disorder. Een kensymptoom is een grote onrust die iemand niet van zich af kan zetten ook al weet hij min of meer verstandelijk wel dat het onnodig of overdreven is. Om de onrust te verminderen gaat iemand uiterlijke of innerlijke dwanghandelingen uitvoeren, maar die hebben maar kort effect en de onrust neemt op lange termijn juist toe. Hierdoor wordt het functioneren en/of welbevinden verstoord, vaak in forse mate.

De symptomen van de dwangstoornis worden lang niet altijd herkend als dwangstoornis en men gaat in op de inhoud van de onrust in plaats van op het obsessieve karakter ervan. Psychiater Menno Oosterhoff zal ons in dit webinar vertellen over de meest voorkomende vormen van dwang, hoe je het kunt herkennen en hoe je er het beste mee om kan gaan, zowel voor patiënt als omgeving.